Acélgyári Szabadidő és Sporthorgász Egyesület

A több mint 50 éve (1969-ben) alakult Acélgyári Szabadidő Sporthorgász Egyesület a magyar állam tulajdonában lévő 11,5 ha területű mátraszelei víztározóját a MOHOSZ alhaszonbérletében kezeli. A páratlan szépségű tó 1.000.000 m3-es vizét a Karancs-Medves hegység déli lábánál eredő Zagyva patak és több forrás táplálja. 1987-ig az itt működő vízmű a környék ivóvíz ellátására napi 2.500 m3 vizet, a Salgótarjáni Kohászati Üzemek pedig ipari célokra 2.000 m3 vizet vett ki a tóból.

1987-től a vízkivétel ivóvíz céljára teljesen megszűnt az Acélgyár Rt pedig már nem is létezik. A tó vízszintjét az utóbbi évek szárazságai befolyásolták kedvezőtlenül. A maconkai ökológiai vészhelyzetet ,többször is a tóból átemelt extra mennyiségű víz mentette meg. A tóban sajnos ez jelentős vízszint csökkenést jelentett, ami a sekély vízpart menti élővilágot megviselte. Mostanra a sekélyebb vizű parti részek ismét víz alá kerültek, így a növényzet és a halak számára ismét kiváló élettér alakult ki. A tó vízminőségét a Horgászegyesület éves gyakorisággal, vizsgálja.

A nagyobb mennyiségű szennyeződést azonnal észlelik és elhárításáról intézkednek. A tó jó felmelegedő vizű, táplálékban gazdag, és nem túl iszapos. Ponty esetében sikeres ívás nem tapasztalható, ami korábban a jelentős mértékben ingadozó vízszintre, jelenleg az évi rendszerességgel végzett vízminőség vizsgálat alapján a víz keménységi fokára vezethető vissza. Jelentős természetes szaporulat tapasztalható a harcsánál és kedvezően alakul a süllő és csuka állományunk is, amelyet a természetes szaporulaton kívül elsősorban süllő kihelyezésével tervezünk - békés és ragadozó halak megfelelő arányának figyelembe vételével - fokozni. A keszeg állomány természetes úton ugyan jól szaporodik, de a tó biológiai egyensúlyának fenntartása érdekében mindenképpen telepítésre szorul. A tóban védett halfaj nem található! A vízi növények káros elterjedése sem tapasztalható. Jelentős szerepe van tavunknak a szabadidő kultúrált eltöltése céljából horgászaink családtagjainak körében is.

Horgásztanyánk a hozzá tartozó konyhával, vezetékes ivóvíz biztosításával, sátorozási és egyedi főzőhelyek biztosításával nem csak a környékbeli horgászokat vonzza, de nagyon népszerű a napijegyes horgászok körében is.

A Zagyva patak által táplált mátraszelei víztározó mostanra a megye egyik talán legszebb természetes vízi horgásztava lett.

Alapszabályzat     Fegyelmi szabályzat (Alapszabály kötelező melléklete)     Tulajdoni lap